Mindfulness

Mindfulness is een trend momenteel, hoewel het al eeuwenoud is. Ik ben zelf al 30 jaar actief in persoonlijke ontwikkeling, o.a. door meditatie, trainingen en lezen.

Mindfulness is succesvol gebleken bij onbegrepen lichamelijke klachten. Jon Kabat Zinn uit Amerika heeft een succesvolle methode opgezet, waarbij hij mindfulness introduceerde in het Westen. Ook bij chronische depressiviteit is mindfullness geschikt gebleken.

Bij mindfulness onderzoekt u niet uw inhoudelijke gedachten, maar onderzoekt u uw geest: u merkt op dat uw geest steeds bezig is met gedachten en oordelen te vormen, van de hak op de tak springt en van binnenwereld naar buitenwereld gaat. Bij mindfullnes leert u uw aandacht te richten en uw geest te trainen.

Wij focussen ons dagelijks en vrijwel automatisch op onze gedachten, op onze gevoelens, op onze lichamelijke sensaties, op onze omgeving, op wat we doen.

Bij mindfullness en meditatie wordt het  automatische proces gestopt. U leert te zien dat u uw aandacht kunt richten, dat u weliswaar gedachten en gevoelens heeft maar dat u ze kunt observeren. Als u ze observeert ervaart u dat u gedachten en gevoelens  HEEFT maar ze niet bent.

Mindfulness technieken maken vaak deel uit van de behandelingen.

terug naar behandelingen